Domeinnaam registratie en verhuizing
Een adres op internet wordt een domeinnaam genoemd. De domeinnaam van de site waar je nu naar kijkt, is servicecube.nl. Andere voorbeelden van domeinnamen zijn google.nl en facebook.com. Een domeinnaam is een verwijzing naar de webruimte waar uw website te vinden is. Dit kan u vergelijken met het adres waar u woont de straatnaam en huisnummer. Als we hier de domeinnaam website.nl aan koppelen is website.nl een stuk makkelijker te onthouden en bezoeken dan een IP adres. Om een eigen domeinnaam te registreren beginnen we met een domeinnaam check om te kijken of jouw gewenste domein nog wel echt beschikbaar is. Het kan namelijk zijn dat iemand anders deze domeinnaam al bedacht heeft en deze hierdoor al geregistreerd is.
Opbouw van een domeinnaam
Een domeinnaam valt uiteen in twee onderdelen: een naamgedeelte (ook wel Second-Level Domain of SLD genoemd) en een extensie (een TLD of Top-Level Domain). In de domeinnaam voorbeeld.nl is ‘voorbeeld’ dus de naam, en ‘.nl’ de extensie. Het volledige adres van een website dat in de browser vermeld staat (in het geval van deze site dus https://www.cubeworx.nl), wordt een URL genoemd.
Beperkt houdbaar
Wanneer iemand een domeinnaam registreert, betekent dit dat hij/zij voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 à 2 jaar kan de registratie worden verlengd. De meeste internetproviders doen dit overigens automatisch. Maar registranten kunnen hun gebruiksrecht natuurlijk ook verkopen of simpelweg niet verlengen. In dat laatste geval kan de domeinnaam weer door een andere geïnteresseerde worden geclaimed.
Vaak is het raadzaam om meerdere domeinnaam extensies ook wel TLD’s genoemd te checken. Zodra jij een gewenste domeinnaam hebt gevonden in de check kun je deze direct registreren waarna die binnen enkele minuten van jou is.
Controleer of jou domeinnaam nog beschikbaar is.